125 jaar Hofland Flowering plants

DE GESCHIEDENIS VAN HOFLAND

Zou Jan Hofland er in 1899 bij stil hebben gestaan? Dat zijn kwekerij afnemers in geheel West-Europa zou hebben? Dat er op zes hectare bloeiende potplanten zouden worden geteeld, duurzaam en geavanceerd? En dat er vier generaties later een 125-jarig jubileum gevierd kan worden? Lees onderstaand de mijlpalen van onze geschiedenis.

2024

De nieuwe generatie zet het bedrijf bloeiend voort met alle moderne technieken. Dit is het jaar waarin er een mijlpaal wordt gevierd: Hofland bestaat maar liefst 125 jaar. In die één en een kwart eeuw groeide het bedrijf uit van lokale fruitteler naar specialist in lidcactussen die wereldwijd verkrijgbaar zijn.

In dit bijzondere jaar heeft Hofland het predicaat Hofleverancier ontvangen. Dit maakt ons het eerste Westlandse glastuinbouwbedrijf dat het Koninklijk Wapen mag voeren met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. Met trots dragen wij dit predicaat.

2022-2023

En de groei gaat door: nu komt Lange Broekweg 62 erbij, wat de oppervlakte op zes hectare brengt. Nog altijd speelt de lidcactus – officieel: Schlumbergera – een prominente rol in de kassen. In het voorjaar staan er voorjaarsbloeiers in de kassen van de vijfde Hofland-generatie, zoals Dianthus, Checkies, Calibrachoa en Argyranthemum.

2021

Het huurcontract met de buurman loopt af, maar door de aankoop van Lange Broekweg 54B is Hofland Flowering Plants – zoals het bedrijf inmiddels heet – weer 4,5 hectare groot.

2018-2020

Er volgt weer een generatiewisseling: vader Goos junior ziet dochter Annemiek en zoon Frank in zijn voetsporen treden. Zij nemen in 2020 een deel van de aandelen over.

2015-2017

Er wordt een kas van 3.000 vierkante meter bij de naastgelegen buurman gehuurd, die volledig wordt omgebouwd en ingericht voor het telen op containers. In het voorjaar komt de voorjaarsbloeier Calibrachoa er te staan en in het najaar de lidcactus. Ook Annemiek, dochter Goos junior, gaat aan de slag binnen het familiebedrijf.

2007

Peter besluit om afscheid te nemen van Hofland. Goos junior maakt samen met zoon Frank nieuwe plannen en automatiseert het bedrijf volledig. Onder meer met een teeltcontainersysteem, een oppotsysteem en een verkoopsysteem. Ook wordt er op een stuk naastgelegen open land een nieuwe kas bijgebouwd van 5.000 vierkante meter met de modernste snufjes. Het bedrijf heeft nu een totaaloppervlakte van 3,5 hectare aan glas.

2001-2006

Er komen nog wat rozenkassen bij, 8.800 vierkante meter van nummer 42. Het bedrijf heeft dan al een oppervlakte van drie hectare glas.

1994

Aan de Lange Broekweg gaat de expansie gewoon door: de rozenkassen van nummer 52 worden aangekocht door de broers.

1990-1991

Frans junior gaat met pensioen in 1991 en laat het bedrijf over aan zonen Goos junior en Peter. Ze nemen het bedrijf van hun vader over en vormen een BV.

1986

Met het aantreden van de nieuwe generatie gaat het hard. In 1986 is het complete bedrijf vernieuwd, met nieuwe kassen en voor die tijd vooruitstrevende roltafels. Goos junior gaat op de tuin wonen en Frans junior verhuist naar de Koningstraat in Naaldwijk. Toevallig vlak bij de plek waar het 91 jaar eerder begon.

1980

Zoon Peter staat te trappelen om het bedrijf te komen versterken. En zoon Goos wat minder, maar uiteindelijk krijgt ook hij er schik in. Na een jaar ervaring te hebben opgedaan wordt er een firma opgericht en worden beide zoons van Frans junior mede-eigenaar.

1961-1970

Op de locatie aan de Lange Broekweg hebben zowel vader Goos senior als zoon Frans junior een eigen kas. Ze beperken het aantal teelten tot chrysanten, cactussen, tomaten en komkommers. Frans junior wordt specialist in lidcactussen. Die komt hij bij toeval op het spoor, via een Engelse klant. Hij gaat de planten stekken en boekt er veel succes mee. In 1969 overlijdt Goos senior. Zoon Tom zet zijn bedrijf voort. In 1978 vertrekt Tom naar Frankrijk en neemt Frans junior zijn bedrijf over.

1960

De gemeente wil de grond van vader Goos senior en zoon Frans junior overnemen. Gelukkig is er een alternatieve locatie gevonden: aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Daar hebben de gebroeders Klapwijk een groot stuk land voor hun bedrijf, met koetsen en paarden voor trouwerijen en begrafenissen. Met de opkomst van de auto raakt hier echter de klad erin. Daardoor kunnen de ondernemende telers twee hectaren weiland kopen, voor ieder één hectare.

1951-1956

Het bedrijf van Goos senior groeit weer aan tot twee hectare, als broer Frans senior in 1961 emigreert naar Canada. Goos senior koopt de grond omstreeks 1953.

1931-1950

De broer van Goos senior, Frans senior, wordt ook tuinder in 1931, op hetzelfde perceel aan de Kruisbroekweg. Iedere broer heeft nu een hectare. Als Frans junior, de zoon van Goos senior, in 1948 van school komt, kan hij meteen het bedrijf in.

1930-1940

Er komen nieuwe teelten bij: Goos senior gaat pionieren met cactus, tomaat, sla, bloemkool, tulp, chrysant en lathyrus. Het was een soort van kruidenierswinkel van groenten en bloemen. De veelheid aan teelten in het Westland is ook dan nog heel normaal.

1928

Goos Hofland senior neemt de helft van het bedrijf over van vader Jan. En gaat flink moderniseren: met een eerste verwarmde kas voor de tulpenteelt. Het is niet de enige kas: er staan maar liefst 10 kassen, vooral met perziken.

1900-1920

De eerste kassen komen op het perceel te staan. In 1912 verschijnt er zelfs een watertoren. Hard nodig, want daarvoor was het water geven nog gewoon handwerk.

1899

Aan de rand van wat nu het centrum van Naaldwijk is, de Kruisbroekweg, begint Jan Hofland als ‘eigen baas’. Hij teelt onder andere aalbessen, appels en perziken tegen houten schuttingen aan. Maar liefst twee hectare groot is de grond die hij kan pachten. In die tijd is het gebruikelijk, meerdere teelten op één bedrijf: vooral aalbessen, appels en vroege aardappels.

ONZE genaratie stamboom